Det utvidete utsyn

DET UTVIDETE UTSYN

Julie Lillelien Porter
Ytter.no

Portal
UKS, Oslo
2010

Det passet fint at Jørund Aase Falkenberg sin nye utstilling Portal åpnet den helga jeg skulle til Oslo, siden Ytter vanligvis dekker noe som finnes i en annen region enn Oslo.

Tematikken Portal omhandler, peker også mot en annen region – noe som muligens finnes allerede, muligens noe fremtidig. Det eksisterte en stillhet på UKS da jeg var inne for å se denne utstillingen.

Jeg lurte først på om det var en kvalitet ved selve gallerirommet, eller om stillheten hadde en forbindelse til arbeidene som var i gallerirommet.

Jeg er ikke så familiær med gallerirommet på UKS, men jeg tror altså det hadde noe med arbeidene å gjøre. Rene i formen, med mye plass rundt og imellom de forskjellige elementene i rommet,- skapte utstillingen i sin helhet en plass å bevege seg i.

Og da tenker jeg at Jørund Ase Falkenberg er inne på noe- bl.a teksten I retning av , som også eksisterer som et arbeid i utstillingen, indikerer en forandring av posisjon. Gjennom å lese teksten får man innblikk i noen av kunstnerens refleksjoner rundt integral filosofi. Plutselig husker jeg min gamle rektor, som for mange år siden på første skoledag snakket ekstensivt om “det store paradigmeskiftet”. Den gang favnet jeg bare ikke hva han snakket om. Nå gir det mening, selv om jeg ikke forstår det fullstendig.

Portal, den største skulpturen i utstillingen er nettopp en portal. En åpning. En gjennomgang. En vei. Jeg blir glad inni meg, trøstet, av denne utstillingen. Gå og se den før den blir tatt ned.